lv
Yb1o9PRkDZSkK0AigWIaQyWNeJvFwxeVlXothTAV
3587710

IZM vēlas ierobežot stipendiju izsniegšanu studentiem ārvalstīs (+VIDEO)

IZM vēlas ierobežot stipendiju izsniegšanu studentiem ārvalstīs (+VIDEO)

“Studētgods” galvenokārt paredzēts tiem, kas vēlas studēt mūsu valstī, norāda A.Čakšas resors.


Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas ieskatā, valstij nav pienākums sekmēt studijas ārvalstīs. Valsts ir nodrošinājusi Latvijā augstākās izglītības pieejamību un tai ir tiesības koncentrēt resursus uz izglītības telpas stiprināšanu Latvijā, tai skaitā ar studējošo atbalstu. Tādēļ ministrija atkārtoti norāda, ka stipendijas normatīvā regulējuma mērķis ir leģitīms, un izriet no tiesībām ierobežot valsts sociālā atbalsta piešķiršanu personām, ja to dzīvesvieta nav Latvijas teritorija.

Sociālās stipendijas apmērs ir 175 euro 10 mēnešus gadā. Izvērtējams arī, vai ārvalstīs studējošajiem potenciālais administratīvais slogs un iespējamās personiskās izmaksas izziņu un dokumentu, apliecinājumu, un citu aktivitāšu, kas varētu būt nepieciešamas, lai gūtu pārliecību un verificētu, tādējādi nodrošinot vienlīdzīgu attieksmi stipendijas “Studētgods” piešķīrumā studējošajiem ārvalstīs un studējošajiem Latvijas augstskolās, būtu salīdzināmas ar šo ikmēneša ieguvumu.

Būtu arī nepieciešamas papildus štata vietas stipendijas administrēšanai, tā kā potenciālais papildu pretendentu apmērs lēšams ap 900-1000 studējošo no 35 valstīm, un atsevišķa stipendijas “Studētgods” piešķīruma filiāle, iespējams, būtu jāveido Lielbritānijā un Īrijā, ziņoja vietne tapportals.gov.lv.

Būtu būtiski jāpārskata un jāpapildina arī normatīvais regulējums, ieviešot detalizācijas, tajā skaitā, piemēram, ieviešot atbalstāmo valstu sarakstu, tajā skaitā arī lemjot, vai esošajā politiskajā situācijā būtu atbalstāmas studijas piemēram, Krievijā, Baltkrievijā.

Jānoliek malā emocijas un jāparūpējas par Rēzeknes domes atlaišanas tiesiskumu

Ir jānoliek malā emocijas un jāparūpējas par Rēzeknes domes atlaišanas tiesiskumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" akcentēja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Viņa atgādināja, ka par Rēzekni diskusijas un mēģinājumi ri...

Ruks: Zem katra nakts aizsegā uzzīmētā Z burta slēpjas iekšējais ienaidnieks

Zem katra nakts aizsegā uzzīmētā Z burta slēpjas iekšējais ienaidnieks, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Viņš uzsvēra, ka patlaban dzīvojam sarežģītā laikā, savukārt 9.maijs līd...

TESTS: ES vēsture – no Ogļu un tērauda kopienas līdz savienībai
"Eiropas Ogļu un tērauda kopiena" – tā sauc organizāciju, kuru var uzskatīt par Eiropas Savienības priekšteci. Lai izvairītos no kara atkārtošanās, sešas Eiropas valstis apvienoja kontroli pār tolaik galvenajām stratēģiskajām nozarēm – ogļu un tērauda ...


Komentāri